Individualizem in / ali sokreacija

Ambiciozna podjetja želijo visoko motivirane zaposlene. Kakopak, saj je jakost motorja zaposlenih v neposredni korelaciji s hitrostjo gibanja podjetja. Pa je vedno čisto tako? Je, če je smer enotna.

Pri svojem svetovalnem in izobraževalnem delu ugotavljam, da visoka motiviranost posameznikov ni vedno dovolj. Lahko vodi v velik individualizem in nepovezanost kolektiva. Kljub velikim vložkom lahko postane energija negativna. Netrajnostna.

Ob motiviranju zaposlenih je potrebno krepiti zavest, da se s pravim povezovanjem potenciali posameznikov ne seštevajo, ampak množijo. Za nove prebojne ideje, inovacije, modele krožnega gospodarstva, trajnostnega razvoja … je potrebna sokreacija posameznikov z različnimi osebnostmi, znanji, sposobnostmi. Je to enostavno? Nikakor, je pa investicija, ki ima lahko visoke dividende.

Čas, ki ga zaznamujejo umetna inteligenca, big data, blockchain, crowdfunding, crowdsourcing, crowdsharing …, kliče po sokreaciji. Individualisti so na tej veliki platformi premajhni.

 

Vanesa Čanji