Kako z mislimi in čustvi gradimo spominska drevesa

O čem ste že danes razmišljali? Naši možgani, tako ocenjujejo znanstveniki, izvajajo 400 milijard dejavnosti vsak trenutek, od katerih se zavedamo le okoli 2.000.

Vsaka misel povzroči svojo elektrokemično reakcijo v naših možganih. Ko razmišljamo, kemikalije krožijo po našem telesu v sijajno kompleksnih elektrokemičnih zankah, ki nosijo v sebi povratno informacijo. Te kemikalije producirajo elektromagnetne valove.

Na podlagi raziskav nekateri strokovnjaki ocenjujejo, da je okoli 87 % bolezni (v poslu temu rečemo neuspeh) direktna posledica našega miselnega sveta. Le okoli 13 % jih ima svoj vzrok v napačni prehrani, genetiki ali okolju.

Spominska omrežja oziroma drevesa ustvarijo kopije našega miselnega življenja in emocij. Kemikalije, ki se ob tem sprostijo, krožijo po našem celotnem organizmu in so kot »informacijska avtocesta.«

V naših možganih (osebnih in „kolektivnih“) se odvijajo nenehni konflikti med toksičnimi (destruktivnimi) in pozitivnimi mislimi (konstruktivnimi), komunikacijami. Če mislimo pozitivno, se gradimo, če negativno, se rušimo. To velja tudi za podjetja.

Naše izkušnje kažejo, da se podjetja oziroma organizacije tega premalo zavedajo.

Na delavnicah, ki jih izvajamo za podjetja oziroma organizacije, na podlagi teh spoznanj analiziramo:

  • kateri so centri moči – to so pozitivne informacije (področja), ki se v podjetju dobro povezujejo oz. gradijo
  • katere »komunikacijske poti oz. ceste« so najmočnejše
  • kje so komunikacijski tokovi šibki ali pretrgani (področja šibkosti)
  • katere ideje lahko v podjetju stimulirajo nove centre moči pri trajnostnem razvoju (ali drugih področjih)
  • kateri elementi lahko v podjetju zavirajo nove korake pri inovacijah, trajnostnem razvoju ipd.

 

Tako dobimo pravo sliko možganov določenega podjetja. Kolikor vem, ni veliko podjetij, ki bi že imela svoje možganske slike 🙂

Vanesa Čanji